Marcel La Rose

Sociaal Geograaf

Voorzitter Ondernemers Vereniging Westpoort

Marcel La Rose over zijn tienertijd in het Paramaribo van de jaren ’60

“Eind jaren ’60 swingde Paramaribo als nooit tevoren. De opzwepende muziekstijl kaseko werd geboren en er hing een opwindende, zwoele sfeer van verandering in de lucht. Het verlangen naar een gezamenlijke en verbindende identiteit was voelbaar.”

Tegen deze enerverende historische achtergrond schreef Marcel La Rose de biografie van zijn oom Piet Bolwerk.

Biografie

Marcel La Rose (1951) is geboren in Paramaribo. Daar voltooide hij de middelbare school. Als tiener maakte hij in de jaren ’60 in Suriname mee hoe het proces naar onafhankelijkheid inspireerde, maar ook pijn, onzekerheid en slachtoffers veroorzaakte.  Als voorzitter van een scholieren- en studentencomité “Studeren in eigen Land’ beijverde hij zich begin jaren ’70 voor de vergroting van studiemogelijkheden in Suriname. Die bleven uit en hij vertrok alsnog net als vele generatiegenoten naar Nederland om in Amsterdam Sociale Geografie te studeren. Na zijn studie heeft hij vele bestuurlijke functies bekleed. In 2010 werd hij verkozen tot voorzitter van het dagelijks bestuur van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Daarvoor was hij als consulent betrokken bij de revitalisatie van stagnerende bedrijventerreinen op diverse plekken in het land. Van 1991 tot 2016 was hij directeur van de vereniging van ontwikkelaars en bedrijven in het kantorenpark Amstel III  langs de snelweg A2 bij Amsterdam. In deze functie vertegenwoordigde hij het bedrijfsleven in de onderhandelingen met de gemeente Amsterdam over de bouw van de Johan Cruijff Arena en het omliggende centrum van entertainment en grootschalige detailhandel in het hart van dit bedrijvenpark. Twee zittingstermijnen heeft hij zitting gehad in de Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling (ARS), het officiële adviesorgaan van de Gemeente Amsterdam voor de planologie en de ruimtelijke ontwikkeling van de stad.

Marcel La Rose is voorzitter geweest van diverse maatschappelijke en culturele instellingen, waaronder het Bindelmeer College (de voormalige Augustinus scholengemeenschap) in de Bijlmer en de Muziekschool Zuidoost, waaruit het vermaarde Nederlandse Leerorkest voor jong muzikaal talent voortkwam.

In de jaren ’80 was hij directeur van het voormalige Surinaams Jongerencentrum Kwakoe en als zodanig betrokken bij de schaalvergroting en professionalisering van het vermaarde huidige Kwaku Festival in Amsterdam Zuidoost.

Vanaf 1978 woont hij met zijn gezin in Amsterdam Zuidoost.